Jeu de boules

Jeu de boules

 

Jeu de boules (petanque)

Jeu de boules op een het zonnig zandstrand geeft een welkom relaxt momentje voor wie intensief bezig is geweest. Het is ook een ideale activiteit voor diegene die zich sportief minder fysiek kan of wil inspannen. Met Jeu de Boules creëer je zonder veel moeite een uitstekende Franse Sfeer. Leven in Nederland als een god in Frankrijk. Met op de achtergrond de klanken van rollende golven en zeemeeuwen, kunnen Jeu de Boules liefhebbers zich tijdens een strandsportdag uitstekend vermaken. Wat kletsen over koetjes en kalfjes maar ondertussen wel alert en goed blijven mikken.

Spelregels

Onze spelregels zijn bedoeld voor recreanten dus het zijn niet de officiële internationale spelregels. De groep heeft de keuze om in teams te spelen of individueel. Het aantal ballen dat men krijgt hangt van de groepsgrootte af. Het houten balletje “in Jeu de Boules taal ook wel de but genoemd” wordt tussen de 6 en 10 meter weggeworpen. Vervolgens gooit men steeds om de beurt de boule. Bij Jeu de Boules is het weg ketsen van andere boules is toegestaan en dat geldt ook voor de but.

De puntentelling

Nadat alle boules geworpen zijn moet er natuurlijk worden geteld zodat er achteraf ook een winnende persoon of groep is. Het butje is het uitgangspunt, de boule die het dichtst bij het butje ligt telt voor 1 punt, als iedereen het hiermee eens is pak je deze boule weg. Kijk welke boule er nu het dichtst bij het butje ligt, is deze van de tegenstander dan stopt de telling en heb je 1 punt. Is deze boule van dezelfde groep dan telt ook deze weer voor 1 punt en heb je er dus 2. Ga net zolang door totdat er een boule van de tegenstander het dichtst bij het butje ligt, de telling stopt dan. Liggen er twee boules (van elke groep 1) exact gelijk, dan tellen deze niet mee in de punten telling, hierdoor stopt ook de telling, het kan dus dat er niemand punten heeft. Er is dus iedere keer ook maar een groep die punten verzameld. De groep die de punten verzameld heeft mag de volgende ronde beginnen, het butje uitwerpen en tevens de eerste boule plaatsen. Had er geen van beiden een punt dan werpt de groep die voorheen de uitworp had opnieuw.

 

Over de Schoorlse duinen

Een combinatie van bos, duin, strand en polder maakt de Schoorlse duinen een van de mooiste plekjes van Nederland. Lees meer

Sportpaviljoen Camperduin

Op het Noordelijke deel van het strand van Camperduin staat paviljoen Hookipa Beach. Vanuit hier organiseert Schoorl Actief strandsportdagen Lees meer